Ugrás a fő tartalomra

Október 23-ára emlékezve


Ha lehet hinni annak a sok emlékezőnek, aki erről a néhány napról beszélt vagy írt úgy hiszem elmondható: 1956 tiszta, igaz forradalom volt.
Ma, amikor olyan sokan emlékeznek, hányan mondhatják el magukról, nem mutogatva másokra tiszta, igaz vagyok. Ugyan ki is mondhatná, hiszen Isten mércéjének megfelelni csak egy valakinek sikerülhetett: Jézusnak.
De az emberi elvárások, melyekben másokra nézve igaznak találom, hogy ne legyen korrupt, elégedjen meg a fizetésével, ne akarjon kibújni az adóterhek alól (keresve a kiskapukat lázasan), ne csupán a pénz határozza meg a cselekedeteit, hanem mindazok az írott és iratlan szabályok, amelyeket erkölcsi értéknek nevezhetünk, és amelyeket újra és újra el akarják pusztítani a megfelelni nem tudó, önmaguknak is hazudó emberek.
1956-ban volt olyan pillanat (napokig tartó), amikor a tömegek feleltek meg igazi, örök erkölcsi elvárásoknak. Hogy aztán utána jöjjön a Sátán látszólag hosszan tartó, sötét cselekedeteinek uralma - besúgások galád rendszerével, verőlegényekkel, börtönökkel, halálraítéltek rettegésével, megöltek síró hozzátartozóival. Tisztelet a hősöknek!

A tisztaság pillanatai egy ember életében is sajnos csak kevés ideig tartanak. Ezért van szükségünk Jézus tisztaságára, aki cserét kínál: szennyes, bűnnel teli élet ruhánk helyett tiszta, fehér ruhát, megbocsátott életet, sőt kínál feltámadott új életet.
Hallgatva az emlék vagy ünnepi beszédeket, '56-ot majd mindenki csak a saját előre menetelére akarja használni, saját hatalmát akarja ezt meglovagolva növelni. Mert a világ nem változik: körülöttem és bennem sem. A kiábrándultság szürkeségében az a Krisztus jelenthet kiutat, aki érted, értem odaáldozta magát, hogy a bűn büntetését, a szenvedéseket, a betegségeket magával vigye a fára mindannyiunkért.

Értékes

Csak egy fénykép a falon.
Még édesanyádról...
Papírdarab csupán,
de neked talán egy egész világ.
Autó fékje csikorog,
s üt el vicsorgó, vonagló ebet.
Csak egy bolond kutya volt...

Esténként az utca üres fiatalokkal tele.
Beleokádják reménytelen életük a semmibe:
" Kellek még valakinek ?.."
Úgy szeretném nekik is odakiáltani:
Téged is szeretnek !
Neked is, ki leéltél egy életet
középvilág ártatlan senki átlagaként
a szürke nyomorúságban
Téged is szeretnek !
Rólad sem feledkeztek meg !
Te is kellesz !

Várt rád szürke hétköznapokban,
Várt szerelmes alkonyokban,
Várt sivár akasztófa reggelen,
Várt régóta, mint anya kisded gyermeket.
Várt hideg templomokban,
Várt, hogy végre válaszolj őszinte hangoddal,
Várt, hogy életed újjá legyen,
Várt terád ott is a kereszten

Meddig még ?
„Ember értékes vagy, nem látod, szeretlek !”


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagymama emlékére

Vasárnap meghalt Nagymama. Gyermekeinknek csak egyszerűen "dédi". Elaludt, úgy ment át abba az országba, ahol nincs többé könny és gyász, fájdalom, vagy jajkiáltás. Ilyenkor számtalan okos dolgot szoktak mondani, visszaemlékeznek az életútra, amit itt a Földön bejárt. De 95 évet bejárni sem egyszerű! Mindebből pedig mit is láthatunk mi gyerekek? Néhány együtt töltött év, roppant kevés, mégis elég a példa okán! Hogy mi fémjelzi leginkább az ember életét nehéz megmondani. De ő képes volt az életét a családjának szentelni, hűséges társul szegődni férje mellé. Kálmán bácsi1935-ben a Balaton mellett nyaralva ismerte meg Kádár Lajos nagykanizsai lelkész Erzsébet leányát, dédit, akit 1937 augusztusában vett feleségül Pesten, a Kálvin téri templomban. Egész életében, munkájában segítője és támasza volt, ő mindketten pedagógusként mentek nyugdíjba. Négy leányt neveltek fel, akik a matematika és a vegyészet területén szereztek diplomát. Ennyi a száraz tények talaján. De az arc derűje,

Túrmezei Erzsébet: Ámon, az ács

Számomra az egyik legkedvesebb húsvéti vers Ámon az ács címmel Túrmezei Erzsébet verse. Megkísérlem úgy interpretálni számotokra, hogy érthető legyen. Gondolkozzunk el együtt rajta, hiszen azt a keresztet, ami durva és nehéz én is ácsoltam, nekem is készült. Keresési eredmények Internetes találatok Túrmezei Erzsébet: Ámon, az ács Két szálfát hoztak Ámon udvarára és szólt a főpap: „Ámon, jól figyelj: Kereszt legyen. Ne félj! Meglesz az ára. Durva, nehéz… Ne faragj rajt' sokat. Sürgős.” És Ámon munkához fogott. Fejszecsapások hullottak a fára. Akkor hajnalodott. Felkelt az asszony is, a gyermek is. „Édesapám, milyen két furcsa fa. Mi lesz belőle?” „Eriggy Salomé, ne is kérdezd!”– döbben föl az apa Kis Salomé vidáman elszalad. Milyen erős a nemrég béna láb! De jó is volt Jézushoz vinni őt, követve szívük halk sugallatát. Csodálatos volt az a pillanat! Ámon dolgozik. Készül a kereszt. Nehéz a szíve. Ki is hordja majd? Valami gyilkos, lator, lázadó ny

Ábrahám alkuja

Talán sokak előtt ismert a történet, hogy miután Ábrahám megtudja, hogy Sodoma városa ítélet előtt áll, megkísérel Istennel beszélni (Mózes I. 18:16-). Ez nem egy szokványos arab vagy zsidó alku, ahol a két fél kölcsönösen enged, majd pedig megállnak a számukra kedvező árnál. Ugyanis egy irányba haladnak mindketten. Ábrahámot magát is meglepheti, hogy a haragvó, mindenható Úr milyen könnyedén enged a beszélgetésükben. Ez csak egyféleképpen lehet, ha Isten mindenféle módon meg akarja menteni az ott élő embereket. Azokat, akik szinte kérkednek is bűneikkel, "bátran" vállalják másságukat, nincs előttük értéke a családi közösségnek, megtesznek mindent a pénzért, amáért, nem éreznek lelkiismeret furdalást, ha ölniük kell. Persze ez kissé általános, és mi ugye nem is vagyunk ilyenek. Azok biztos megérdemelték a sorsukat. De Isten sem azokról, sem pedig rólunk nem így gondolkodik. Tíz igaz emberért is megkönyörül a városon. És ekkor Ábrahám abba hagyja z alkudozást, hiszen mégiscsak